Reklama

Bytowiacy z wizytą na Kurpiach

27/09/2019 14:05

Tradycyjne wycinanki, obrzędowe pieczywo, a do tego regionalna muzyka i potrawy. Bytowiacy wizytę na Kurpiach zaliczyć mogą do udanych.

W ostatni weekend 40-osobowa grupa bytowiaków wyjechała do Kadzidła (woj. mazowieckie), by pogłębić swoją wiedzę o Kurpiach. To jeden z regionów Polski. Dzieli się na Białe i Zielone. Bytowiacy odwiedzili te drugie. Pierwszego dnia 14.09. w Zagrodzie Kurpiowskiej nie tylko oglądali tradycyjną zabudowę i sprzęt, ale wzięli także udział w warsztatach. Najpierw z ciasta zrobionego z mąki żytniej i wody lepili byśki, czyli obrzędowe pieczywo związane z Bożym Narodzeniem. Formowane w kształt zwierząt zarówno hodowlanych, jak i dzikich. Ważne jednak, że figurki wykonywano z jednego kawałka, niczego z niego nie odrywając. Później pod okiem znanej na Kurpiach twórczyni ludowej Wiesławy Bogdańskiej, która uczyła lepienia byśków, uczestnicy warsztatów wykonali kurpiowskie wycinanki. Spod rąk bytowiaków wychodziły geometryczne wzory. Z kolei w przerwie zajadali się rejbakiem, czyli tradycyjną kurpiowską babką ziemniaczaną z dodatkiem słoniny. Nie zabrakło też spotkania z lokalnymi muzykami, którzy zaprezentowali regionalne muzykę i tańce.

Drugiego dnia 15.09. odwiedzili Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. Przyjrzeli się starym sprzętom, strojom, poznali historię osób związanych m.in. z Ostrołęką. Zeszli także do niedawno odrestaurowanych i oddanych do użytku XVI-wiecznych piwnic.

Wyjazd to część projektu „Znane Kaszuby, poznane Kurpie. Młodzi i seniorzy z tradycją”. - Od początku zakładaliśmy, że biorą w nim udział osoby w różnym wieku. Stąd najmłodszy z uczestników wyjazdu miał 6 lat, a najstarszy 74. Starsi znają rodzime tradycje, z młodszymi bywa rozmaicie - mówi Alina Werochowska z Biblioteki Miejskiej w Bytowie, beneficjenta projektu. W jego ramach wcześniej uczestnicy zwiedzali wystawę etnograficzną w bytowskim Muzeum Zachodniokaszubskim. - Przed nami jeszcze warsztaty z haftu z Gabrielą Recą, malarstwa na szkle z Wołodią Drozdem i wypieku chleba u Klemensa Lemana. Zachęcam wszystkich do udziału - mówi A. Werochowska. Więcej informacji można uzyskać, dzwoniąc pod nr tel. 607 168 629.

Projekt finansowany jest ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach EtnoPolska 2019.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do