
Podczas świąt staramy się przyjąć naszych gości jak najlepiej. Szczególnie zależy nam, aby wyszli od nas najedzeni.
Co w tej sprawie doradzają młodzi bytowscy kucharze? Szukając przepisów dla naszych Czytelników udaliśmy się do Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie, placówki znanej z dobrych kucharzy, którzy odnoszą sukcesy na niwie krajowej i międzynarodowej. Tam spotkaliśmy się z uczniami II klasy Technikum Żywienia. Mikołaj Cesarz proponuje buraczane pierożki. - To nowa odsłona tradycyjnej potrawy. Fioletowe ciasto na pewno zaskoczy gości. Mamy też element barszczu w pierogach. Należy pamiętać, aby rukola była naprawdę drobno posiekana, a sok z buraka, który dodajemy do ciasta, był ciepły - radzi uczeń. Jego koleżanka z klasy poleciła pasztet z soczewicy. - Jest bardzo prosty. Trzeba pilnować soczewicy i często sprawdzać podczas gotowania, gdyż można ją szybko rozgotować. Curry jest intensywne, więc dodajemy go po trochu i smakujemy - mówi Monika Taraszewicz. Pomyślmy też o deserze, czyli o roladzie drożdżowej z makiem proponowanej przez Macieja Gostomskiego, Dagmarę Kaiser, Kingę Szczerbę, Klaudię Mańską oraz Klaudię Zimoch. - W wypieki trzeba wkładać wiele serca. Pamiętajmy, aby drożdże rozpuszczać w mleku i być cierpliwym, zanim ciasto dobrze wyrośnie. Do maku możemy zawsze dodać skórkę pomarańczową czy rodzynki - radzi M. Gostomski. Na popularnego śledzika przepis dostaliśmy od Karoliny Onichowskiej. - Ta potrawa długo gości na moim świątecznym stole, a teraz mogę podzielić się nią z Wami - tłumaczy. Kruche paszteciki proponują Karolina Kapeluch i Krystyna Osowska. - Kruche ciasto jest delikatniejsze w smaku, gdyż dodajemy do niego mąki krupczatki. Przypominamy, że wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Paszteciki smakują nie tylko z barszczem. Można je zamrozić też na sylwestra, dorobić do nich sos czosnkowy i mamy przepyszną przekąskę - zachęcają dziewczyny. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka z pieczonego buraka. - Idealnie pasuje do mięs - mówi Joanna Janta Lipinska.
Buraczane pierożki z rukolą i kremowym serkiem
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 200 ml soku z buraka
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli
Farsz:
1 opakowanie kremowego serka
2 garście świeżej rukoli
3 ugotowane ziemniaki
pół cebuli
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc tłuczkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na złoty kolor na oleju. Rukolę wrzucić do sitka, sparzyć wrzątkiem, mocno wycisnąć i drobno posiekać. Utłuczone ziemniaki połączyć z przesmażoną cebulą, rukolą i serkiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ciasto: Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać olej i sól. Na końcu powoli wlewać ciepły sok z buraka wymieszany z sokiem z cytryny. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać soku z buraka, gdyby ciasto było za twarde. Formować pierogi.
Wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki octu (dzięki temu pierożki zachowają kolor). Gotować ok. 3 min do momentu wypłynięcia.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
200 g soczewicy czerwonej
3 marchewki
1 duża cebula
3 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania: soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 15 min) i studzimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę, curry, sól i pieprz do smaku. Chwilę podsmażamy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy soczewicę z marchewką, dodajemy podsmażoną cebulę z przyprawami, wbijamy wcześniej roztrzepane jaja. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy 40-45 min.
Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem
Naleśniki:
300 ml mleka
2 jaja
25 g roztopionego masła
140 g mąki pszennej
sól
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć bardzo cienkie naleśniki.
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
150 g żółtego sera
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła. Dodać rozgnieciony czosnek i zarumienić. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć do momentu, aż dobrze odparuje. Do tego dodajemy rozgniecione widelcem, obrane jajka i starty na grubych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Nadzienie rozkładać na naleśnikach i zwijać je w krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na rumiany kolor.
Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym
Składniki:
500 g matiasów
100 g musztardy francuskiej (najlepiej Kamis)
50 g musztardy sarepskiej
5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
Matiasy kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli wydają się za słone i ostre, można je na noc pozostawić namoczone w mleku bądź wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy, wszystko dodajemy do śledzi. Przygotowujemy sos. Obie musztardy mieszamy z jogurtem i kurkumą (z przyprawą ostrożnie, gdyż jest dość wyrazista). Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sos mieszamy ze śledziami. Pozostawiamy w lodówce do następnego dnia, aby smaki się „przegryzły”.
Kruche paszteciki z pieczarkami
Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag margaryny
20 dag masła
200 ml śmietany 30%
2 jajka
2 żółtka
sól
Farsz:
1 kg pieczarek
25 dag cebuli
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
majeranek
rozmaryn
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
dodatkowo 1 białko
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać obie mąki. Dodać margarynę, masło, śmietanę, jajka, żółtka i szczyptę soli. Całość posiekać nożem, następnie wyrobić ciasto ręką, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć pieczarki i cebulę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i razem smażyć do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, szczyptę majeranku, rozmarynu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i pokroić na paski o szerokości około 7 cm. Na środek każdego paska nałożyć łyżeczką farsz pieczarkowy, skleić boki i delikatnie zrolować. Drugą stroną noża zrobić delikatnie kratkę i pokroić ukośnie na około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Posmarować rozmąconym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min. w temp. 180oC.
Z podanych składników wyjdzie ok. 75 sztuk kruchych pasztecików.
Rolada drożdżowa z makiem
Składniki:
40 g mąki pszennej
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki cukru pudru
2 całe jaja i 1 żółtko
szczypta soli
Przygotowanie: do przesianej mąki wlewamy cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło, jajka i żółtko, cukier puder, drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na to nakładamy masę makową, ciasno zawijamy i układamy na pergaminie. Pergamin spinamy zszywkami na górze i po bokach, zostawiamy trochę luzu. Przekładamy na blachę. Wkładamy ukośnie do piekarnika i zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie pieczemy razem z pergaminem w 180oC przez 30 min.
Sałatka z pieczonego buraka
3-4 buraki upieczone w folii w piekarniku
2 ogórki kiszone lub konserwowe
1 jabłko
1 mała cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: buraki pieczemy w 180oC przez 1,5 godz. Buraki obrać, pokroić w kosteczkę. Podobnie postąpić z jabłkiem i ogórkami, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pół puszki odsączonej i przepłukanej fasoli, doprawić do smaku olejem, musztardą, majonezem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!