Reklama

Dynia dobra na surowo

24/10/2015 09:25

Warzywo to można jeść w różnych kombinacjach - po upieczeniu, ugotowaniu, ale też bez specjalnej obróbki. Ten ostatni sposób to jedna z ciekawostek Święta Dyni w Tuchomiu.

Na spotkanie do tuchomskiego Centrum Międzynarodowych Spotkań zaproszono 4 raz. 15.10. z tej okazji rozstrzygnięto konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z dyni. Zanim jednak dania poddano ocenie, omówiono wartości odżywcze pomarańczowego warzywa oraz jego zastosowania między innymi w kosmetyce. - Zachęcam do spożywania dyni w każdej postaci i we wszelki możliwy sposób. Można ją stosować jako dodatek do naszych tradycyjnych potraw, ale też spożywać na surowo - mówiła specjalistka od żywienia, Stefania Łączkowska-Malczewska. Poparciem jej słów był pokaz przyrządzania zupy dyniowej, którą ugotowały Kamila Rekowska i Halina Krefta.

Później przyszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą potrawę z królowej wieczoru. Jury najwyżej oceniło drobiowe kieszonki z dynią i papryką oraz kopytka z dynią przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Trzebiatkowej, drugie miejsce zajęła Maria Rudkowska z Niezabyszewa za dżem dyniowy z jabłkiem i rodzynkami, natomiast trzecie miejsce wywalczył krem z dyni z białym wędzonym serem i pietruszką przygotowany przez Anetę Czechowską Grzelak z Bytowa. Poza tym wyróżniono Mariolę Melchert z Zagonów za eklerki, Gabrielę Garbicz z Nowych Hut za dyniowe ciasto z piękną dekoracją oraz Anetę Czechowską Grzelak za przygotowany na oczach uczestników zdrowy dyniowy sok.

Święto Dyni uświetnił chór Sami Swoi, który oprócz śpiewu zaprezentował kilka żartobliwie mówiących o dyni utworów literackich. Duet Zygmunt Wera oraz Bogumiła Piepiorke wykonał piosenkę „Gdzie ja miałem oczy”, która okazała się przebojem spotkania.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do