
Zbliżają się święta. Na naszych stołach pojawią się smakołyki przyrządzone według rodzinnych receptur. Może warto w tym roku wielkanocne menu urozmaicić czymś nowym. Zwróciliśmy się do kół gospodyń wiejskich z Ziemi Bytowskiej, by podzieliły się swoimi sprawdzonymi przepisami.
KOPERTY Z WODY
KGW Malwy z Sierzna (gm. Bytów) proponują, aby na świątecznych stołach znalazła się potrawa, która dała im zwycięstwo w konkursie „Słodkie Smaki Regionów” w Czarnej Dąbrówce. Przepis pochodzi z zapisków prababci Edyty Gostomskiej, szefowej koła. Panie proponują, aby do nadziewania używać powideł z płatków róży. Wtedy wychodzą najsmaczniejsze.
Składniki:
1 kg mąki
0,5 kg masła lub margaryny
1 szklanka śmietany
4 jajka
6 łyżek cukru
15 dkg drożdży
szczypta soli
Wykonanie:
Odsypujemy 20 dkg mąki. Pozostałe składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Zwijamy je w ściereczkę i wkładamy do gara z wodą. Czekamy do momentu, aż wypłynie. Stolnice oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Tniemy na kwadraty o wielkości 10x10, nakładamy powidła lub owoce i formujemy koperty. Pieczemy 20 min w temp. 170oC.
MAZUREK
Panie z KGW Trzebiatkowa (gm. Tuchomie) spotykają się bardzo często w miejscowym Wiejskim Ośrodku Kultury, aby wspólnie pogotować słodkie i wytrawne potrawy. Nie brakuje też eksperymentów. Panie zapraszają do siebie co roku na Festiwal Smaków Regionalnych. Z nami podzieliły się sprawdzonym przepisem na mazurka, dzięki któremu zajęły pierwszej miejsce w konkurencji kulinarnej podczas Wojewódzkiego Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich w Żukowie w 2018 r.
Składniki na kruche ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki margaryny
0,5 kg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe bądź z czarnej porzeczki
kajmak
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formujemy w dowolny kształt mazurka. Pieczemy 30 min w temp. 180oC. Po wystudzeniu dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy powidłami, a drugą kajmakiem. Dekorujemy według uznania.
30 lub 31 Prosty przepis i nieskomplikowane wykonanie. KGW Trzebiatkowa stawia na klasykę gatunku, która zawsze obroni się smakiem.
MAZUREK MIGDAŁOWO-KAJMAKOWY
Wymagający nieco więcej pracy mazurek proponują panie z KGW Jamno, które częstowały wypiekiem podczas Przeglądu Stołów Wielkanocnych w Czarnej Dąbrówce.
Ciasto:
70 g mączki migdałowej
300 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Wykonanie:
Składniki łączymy, siekając nożem. Na koniec delikatnie zagniatamy i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. I formujemy kształt mazurka. Pieczemy 10 min.
Rozetki:
150 g margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
250 g mąki pszennej
50 g mączki migdałowej
Wykonanie:
Miksujemy margarynę z cukrem, dodajemy jaja i mąkę. Wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki na podpieczone ciasto migdałowe i pieczemy jeszcze przez ok. 15 min na rumiany kolor.
Masa:
500 g krówek
100 ml mleka
50 ml śmietany 30%
50 g masła
Wykonanie:
Mleko łączymy ze śmietaną i gotujemy. Dodajemy do tego krówki. Masę należy przestudzić i połączyć na koniec z masłem. Ciepłą masę nakładamy na wypieczony blat ciasta i stroimy wg uznania.
ŻUREK NA DWÓCH RODZAJACH MIĘSA
Pyszną tradycyjną wielkanocną zupę przygotowaną na rosole z królika i kurczaka proponuje KGW Unichowianki (gm. Czarna Dąbrówka). Żurek zwyciężył w konkurencji kulinarnej podczas pierwszej edycji Prezentacji Stołów Wielkanocnych w Czarnej Dąbrówce.
Składniki:
3 l wody
porcja rosołowa z kurczaka (ok. 300 g)
porcja z królika (ok. 300 g)
0,5 l zakwasu
2 łyżki mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
biała kiełbasa
jajka (według uznania)
2 marchewki
pietruszka
mały seler
mały por
ziele angielskie, liść laurowy (według uznania)
majeranek
Wykonanie:
Porcję z kurczaka i królika, marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości składników. Następnie wyciągamy je tak, aby pozostał czysty wywar. Dodajemy zakwas oraz sól i pieprz dla smaku. Po zagotowaniu dodajemy 2 łyżki mąki roztrzepanej w ziemnej wodzie (należy uważać, aby nie grudek). Dodajemy 4 łyżki śmietany (aby się nie zważyła, warto połączyć ją wcześniej w osobnym naczyniu z gorącym wywarem i dopiero potem stopniowo dodawać do rosołu). Całość przecedzamy przez sitko z gazą, aby zupa była klarowna. Dodajemy majeranek. Podajemy z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
KASZUBSKA ZUPA MAŚLANKOWA
- Zawsze gotuje ją w Kłącznie nasz sołtys, Edmund Pepliński. Ten przepis jest w jego rodzinie od lat. Muszę przyznać, że próbowałam ją zrobić, ale nie udaje mi się ugotować tak pysznej, jak jego - mówi Małgorzata Kotłowska z KGW „Kłączynianki” (gm. Studzienice).
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg świeżego boczku
4 cebule
ugotowane suszone grzyby z wywarem (najlepiej borowiki)
2 l maślanki mrągowskiej
400 ml słodkiej śmietanki 18%
2-3 łyżki mąki
pęczek pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojony w kostkę boczek z cebulką smażymy na złoty kolor. Maślankę mieszamy z przyprawami, śmietaną, mąką i wlewamy razem z grzybami do gotujących się ziemniaków. Dodajemy podsmażony boczek. Gotujmy chwilę całość. Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
BABKA GOTOWANA
Wśród dań wielkanocnych nie może zabraknąć tradycyjnej babki. Sposób na jej przygotowanie ma KGW „Borowianki” z Borowego Młyna (gm. Lipnica). Zamiast piec, proponują, aby ciasto... ugotować!
Składniki:
1 kostka margaryny „Kasi” (250 g)
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kieliszek wódki
1 aromat migdałowy (bądź inny wedle uznania)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku na przemian z sypkimi składnikami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki, aromat migdałowy i ubite białka. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy do gotowanej babki. Następnie wkładamy do garnka z gotującą wodą (do połowy blaszki). Gotujemy na wolnym ogniu 75 min. Po ugotowaniu i wystygnięciu polewamy lukrem bądź polewą. Dekorujemy.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!