Reklama

Czym skorupka za młodu nasiąknie...

18/06/2014 09:45

Marcin Choszcz został Master Chefem Ekonoma. W pierwszym szkolnym konkursie kulinarnym zmierzyli się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych.


- Nasi uczniowie już od lat reprezentują szkołę na różnego rodzaju konkursach kulinarnych w regionie. Teraz postanowiliśmy przeprowadzić taką zabawę na poziomie szkoły. Przecież mamy aż cztery klasy technikum żywienia - opowiadają nauczycielki zawodu Marzena Wnuk Lipińska i Sylwia Furmanek. W marcu na szkolnych korytarzach pojawiła się informacja o rekrutacji do Master Chefa Ekonoma. Chętni mieli przygotować ulubioną potrawę z ziemniaka. Jej zdjęcie z opisem należało dostarczyć organizatorom. - Zgłosić mógł się każdy. Bez względu na to w jakiej klasie się uczy. Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania. Otrzymałyśmy aż 50 zgłoszeń! - mówią nauczycielki. Spośród nich wybrano 5 najciekawszych propozycji.


Ich autorzy spotkali się 5.06. w sali degustacyjnej bytowskiego ekonoma. Każdy z nich wcześniej wylosował numer stanowiska. Pierwsze przypadło Weronice Felskiej, która przygotowywała gołąbki z ziemniakami. Na drugie trafił Marcin Choszcz, autor pierogów z ciasta ziemniaczanego nadziewanych mięsem, a na trzecie Agnieszka Pluto Prądzińska ze swoim autorskim daniem - zapiekanką ziemniaczaną z kurczakiem. Na czwartym stoisku Anna Puzdrowska postanowiła stworzyć babeczki ziemniaczane, z kolei na piątym Natalia Pobłocka zapiekankę z mięsem i warzywami. Na przygotowanie dań mieli godzinę.


Młodzi adepci gastronomii uwijali się jak pszczoły. Siekali, mielili, kroili. W kuchennym pomieszczeniu słychać było nie tylko odgłosy, ale też czuć aromatyczne zapachy smażonego mięsa i duszonych warzyw. Nad pracą młodych kucharzy czuwały ich nauczycielki, a także jury. Zadaniem tego drugiego była ocena nie tylko gotowej potrawy, ale też jej przygotowywania: czystość miejsca, profesjonalizm. Po kilkudziesięciu minutach na stole degustacyjnym pojawiła się pierwsza potrawa - pierogi z ciasta ziemniaczanego. - Chciałem pokazać, że gotowane ziemniaki doskonale nadają się nie tylko do farszu pierogowego, ale też samego ciasta. By dodać im trochę wyrazistości, najlepiej podawać je z sosem ogórkowo-rzodkiewkowym - mówił o swoim daniu M. Choszcz. - Oprócz tradycyjnych warzyw dodałam również kapustę pekińską, która moim zdaniem dobrze komponuje się z ziemniakami - mówiła N. Pobłocka, która prezentowała jury swoją potrawę. Trzecim gotowym daniem były gołąbki faszerowane ziemniakami i boczkiem z sosem serowo-porowym. - Tworząc taki farsz chciałam przełamać stereotyp, że gołąbek powinien być z mięsem. Moja wersja jest prostsza, a do tego tańsza - wyjaśniła W. Felska. Kolejnym daniem była zapiekanka z kurczakiem A. Pluto Prądzińskiej o wyrazistym ziołowym smaku. Ostatnim okazały się babeczki ziemniaczane A. Puzdrowskiej z sosem czosnkowym.


Z wybraniem najlepszego komisja miała twardy orzech do zgryzienia. - Jestem pod wielkim wrażeniem profesjonalizmu tych młodych ludzi i ich pomysłowości. Każde z dań jest wyjątkowe. Gdyby wszyscy uczniowie przygotowywali jedną potrawę, łatwiej byłoby znaleźć podobieństwa i różnice. Tutaj każde to zupełnie inny smak - mówi szefowa kuchni w restauracji „Jaś Kowalski”, Iwona Borzestowska. Ostatecznie pierwsze miejsce przypadło M. Choszczowi za pierogi, drugie W. Felskiej za gołąbki, a trzecie A. Puzdrowskiej za babeczki. W nagrodę zwycięzcy otrzymali zaproszenia na obiad w restauracji „Jaś Kowalski” oraz bytowskiej „Piwnicy pełnej smaków”. Być może laureaci szkolnego konkursu swoje umiejętności będą też prezentowali w kuchni jednego z tych lokali.


Przepisy na zwycięskie dania znaleźć można na w dziale Kuchnia.


[gallery link="file" ids="10907,10908,10909,10910,10911,10912,10913,10914,10915,10916,10917,10918,10919,10920"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do