Takie lekcje to sama przyjemność

Na bieżąco, Takie lekcje przyjemność - zdjęcie, fotografia
KurierBytowski.pl 23/01/2014 10:04

Popołudniowe zajęcia dla uczniów szkół w Ugoszczy, Półcznie i Studzienicach miały się odbywać tylko do końca czerwca. Zainteresowanie jest na tyle duże, że najpewniej młodzież będzie mogła z nich korzystać również w przyszłym roku szkolnym.


Pieniądze na frytkownice beztłuszczowe, kuchenki halogenowe, garnki, wędki, podbieraki i aparaty fotograficzne gmina Studzienice otrzymała z Lokalnej Grupy Rybackiej Pojezierze Bytowskie. Sama dołożyła ponad 8 tys. zł. Sprzęt trafił do szkół w Studzienicach, Półcznie i Ugoszczy, gdzie nauczyciele w ramach dodatkowych godzin zaczęli organizować popołudniowe zajęcia dla swoich uczniów. My w minionym tygodniu odwiedziliśmy szkołę w Ugoszczy, gdzie zrodził się cały ten projekt. Kiedy wchodzimy na sale gimnastyczną naszym oczom ukazuje się niecodzienny widok. Kilku chłopców pod opieką nauczyciela rozkłada...sprzęt wędkarki. - Gdy okazało się, że w szkole będzie kółko wędkarskie, nie mogłem opędzić się od zainteresowanych. Ostatecznie jednak zdecydowało się 16 chłopców, których podzieliśmy na dwie grupy. Teraz zimą uczą się teorii, uczą się obsługi sprzętu. Mam nadzieję, że w marcu pogoda pozwoli, aby wybrać się nad wodę. Karty wędkarskie już na nich czekają - tłumaczy Jerzy Itrich, nauczyciel z ZS w Ugoszczy i prowadzący zajęcia. Młodzież do dyspozycji ma rozmaite wędki, kołowrotki, sztuczne przynęty, wiadra, podbieraki. - Lubię wędkować. Tutaj jednak mogę dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, o których wcześniej nie wiedziałem, a przy okazji poćwiczyć na dobrym sprzęcie - mówi Marek Wróbel z drugiej klasy gimnazjum.


Zostawiając wędkarzy wychodzimy na korytarz. Od razu w nozdrza uderza nas słodki zapach cynamonu i pieczonych jabłek. Przez okno drzwi na stołówkę widzimy jak kilkanaście dziewcząt w kuchennych fartuszkach coś kroi. - Zapraszamy na nasze zajęcia kulinarne - mówi z uśmiechem dyrektorka ZS w Ugoszczy Teresa Pluto Prondzińska, która prowadzi zajęcia w kuchni. Na jednym ze stolików kilka osób obiera ziemniaki i kroi je w paski przypominające frytki. Na drugim cztery uczennice zabierają się za ugniatanie ciasta. - To będą kruche ciasteczka z jabłkiem. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a są bardzo smaczne - wyjaśniają Weronika Pasilk, Monika Pluto Prądzyńska, Natalia Prondzyńska i Dominika Kuchta. Kiedy jedna z dziewczyn starannie zagniata cisto, pozostałe obierają, kroją i doprawiają cynamonem jabłka. (Pełen przepis na ciasto w szarości.) Na sąsiednim stoliku stoją dwa nowoczesne urządzenia. W jednym z nich pieką się rumiane jabłka z miodem i cynamonem. - To kuchenka halogenowa. Jej działanie jest podobne do używanych kiedyś prodiży, ale jest zdecydowanie nowocześniejsza i daje więcej możliwości - wyjaśnia T. Pluto Prondzinska. - Drugie urządzenie to frytkownica beztłuszczowa, w której przygotowujemy frytki ziemniaczane, ale doskonale nadaje się ona również do opiekania innych warzyw - wyjaśnia nauczycielka.


Po kilku minutach wracamy do stolika gdzie przygotowywane są ciastka. Uczennice wycinają filiżanką koła, które następnie nadziewają plastrem jabłka i złożone układają na blasze. Zaraz potem wędrują one do dużego piekarnika.


Choć zajęcia z gotowania odbywają się późnym popołudniem namawiać do udziału w nich nikogo nie trzeba. - Poznajemy tutaj wiele ciekawych przepisów na zdrowe i smaczne jedzenie. Część z nich udało się nam już nawet wykonać w domu, m.in. ciasto bakaliowe, które bardzo polecamy. Smakowało i dostałyśmy sporo pochwał od domowników - śmieją się gimnazjalistki Klaudia Wirkus, Karolina Bielawa i Paulina Kapeluch. Ze sporego zainteresowania zajęciami zadowolona jest również dyrektorka szkoły. - Cieszy nas, że młodzież może wynieść od nas więcej niż tylko teorię. Te zajęcia praktyczne, kiedyś im się przydadzą - dodaje T. Pluto Prondzińska.


Smaczne dania fotografuje kilka kolejnych uczniów szkoły. Okazuje się, że oprócz zajęć z wędkarstwa i kulinarnych w działa tam też kółko fotograficzne prowadzone przez Izabele Jurgielewicz. Z zebranych materiałów młodzież zamierza przygotować folder o zdrowym jedzeniu. - Chcielibyśmy, aby ten folder był podsumowaniem naszej wspólnej pracy. Rozpropagujemy go wśród mieszkańców, a w przyszłości mamy nadzieję, że uda się tworzyć kolejne - mówi I. Jurgielewicz. - Mamy doskonały sprzęt grzechem byłoby więc z niego nie korzystać, a skoro już trafił do naszej szkoły to zrobimy z niego dobry użytek i w kolejnych latach - zapewnia T. Pluto Prądzyńska.


[gallery link="file" ids="6312,6313,6314,6315,6316,6317,6318,6319,6320,6321,6322,6323"]
Reklama

Takie lekcje to sama przyjemność komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Monter instalacji sanitarnych

Bora Wentylacje to zespół młodych, dobrze przygotowanych specjalistów z zakresu branży sanitarnej. Jesteśmy entuzjastami nowoczesnych, efektywnych..


WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, PŁYTKI,

WYKOŃCZENIA WNĘTRZ- płytki, gładzie, remonty, Tel 508 610 753


REMONTY WYKOŃCZENIA ŁAZIENEK

Witam, oferuję terminowe i rzetelne usługi remontowe. Posiadam 20-letnie doświadczenie w remontach domów, mieszkań, a także pomieszczeń usługowych.


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez kurierbytowski.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

„Kurier” s.c. z siedzibą w Bytów 77-100, Zielona 5

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"